5 pași simpli pentru un profil memorabil pe LinkedIn
Tu ai cont de LinkedIn?
Dacă da, cât de des îl folosești?
Indiferent de vârstă, preocupări, experiența în mediul profesional sau interesul față de un job nou, un cont pe platforma profesională LinkedIn îți garantează accesul la noutățile din domenii variate de activitate.
Companiile, dar și profesioniștii, se întrec în a-și prezenta reușitele, noile abordări, ideile inovatoare, produsele, avantajele și posturile disponibile, așadar dacă îți place să fii informat, rețeaua aceasta îți oferă posibilități nenumărate.
Dacă ești printre cei în căutarea unui job, cu atât mai mult.
Află în cele ce urmează cum să îți construiești un profil de LinkedIn care să fie vizibil și care să îți ofere acces la paginile care te interesează.
1. Creează profilul personalizat care să reprezinte profesionistul, dar să evidențieze și omul din spate
Profilul tău LinkedIn este de fapt o pagină care conține informații profesionale, precum experiența și abilitățile tale, dar reprezintă și o modalitate excelentă de a arăta cine se ascunde în spatele profesionistului, care îți sunt principiile și interesele. Gândește-te la profilul tău ca la un storyboard personal, unde utilizatorii te pot găsi și unde se pot informa cu privire la activitatea ta. Asigură-te, deci, că îți creezi o imagine completă, originală, care te reprezintă complet.
2. Imaginea de profil business – must have
Fiindcă LinkedIn-ul e creat special pentru mediul profesional, nu îl vom trata ca pe o rețea socială precum Facebook sau Instagram. O fotografie de profil adecvată mărește credibilitatea paginii și îți permite să ieși în evidență. În urma unui studiu, s-a demonstrat că membrii cu o fotografie de profil pot avea de până la 21 de ori mai multe vizualizări ale paginii decât membrii fără fotografie. De asemenea, îți recomandăm să adaugi și o imagine de fundal pentru un strop în plus de personalitate. Scopul este acela ca persoanele care intră în contact cu pagina ta să rămână cu imaginea ta business și cu informațiile esențiale despre ce știi să faci și cum îți pui cel mai bine în practică abilitățile.
3. Completează toate câmpurile din profil
Printr-un profil actualizat, cu toate câmpurile completate conștiincios, te asiguri că vei fi găsit/ă de către persoanele potrivite la momentul oportun. Poate că nu știai asta, însă majoritatea recruiter-ilor folosesc căutarea prin cuvinte cheie pentru identificarea candidaților. Și dacă profilul tău e cuprinzător, atunci vei apărea imediat în rezultatele căutărilor.
4. Ține cont de câteva sfaturi utile în completarea câmpurilor din profil
Specialiștii LinkedIn recomandă să ai:
- Secțiunea Despre din profil completată – textul ar trebui să aibă unul sau două paragrafe în care să îți sumarizezi experiența și abilitățile, dar să surprindă și cine ești ca om. Acesta este primul lucru pe care îl vede un vizitator.
- Experiențele de lucru și studiile relevante actualizate - menținerea profilului la zi, cu toate experiențele profesionale care corespund obiectivelor de carieră actuale.
- Lista aptitudinilor relevante up to date – le permite celor care îți vizitează pagina să îți înțeleagă punctele forte. După ce ți-ai adăugat aptitudinile, cei pe care îi adaugi la contactele tale (asemenea prietenilor de pe Facebook sau urmăritorilor de pe Instagram) te pot recomanda. Dacă cineva îți recomandă aptitudinile, aceasta va mări probabilitatea de a fi vizibil. De asemenea, pe LinkedIn poți alege să îți evaluezi aptitudinile pentru a-ți demonstra competența, iar în schimb primești ecusoane pe care le poți face publice.
- Recomandări de la contactele tale - o recomandare are rolul de a recunoaște meritele unei persoane cu care ai lucrat. După ce accepți o recomandare scrisă de un contact, aceasta devine vizibilă în rețeaua ta de contacte.
5. Creează-ți o rețea de contacte
Platforma ne recomandă să avem minimum 50 de contacte. Experiența, însă, ne spune că profilul e cu atât mai vizibil, cu cât rețeaua profesională e mai extinsă. Lista de contacte poate fi utilă pentru a obține sugestii de conectare cu specialiști din diverse domenii, personalități, grupuri de interes sau companii. Sugestiile sunt un fel de scrisoare de recomandare. Acestea sunt practic distribuiri ale cărții de vizită, o modalitate bună pentru publicitate gratuită.
Un mare atu al platformei LinkedIn e acela că îți dă posibilitatea să urmărești companiile de care ești interesat. Și bineînțeles că ar trebui să începi cu Autoliv. Ne găsești aici: https://www.linkedin.com/company/autoliv/.